Over ons

Wie zijn wij

Wim Boom en Gerdien Boom-ten Brinke, de eigenaren van Pleisterplaats De Barkel, stralen een ongekend enthousiasme uit voor hun geliefde plek in de natuur. Sinds 2009 verwelkomen ze anderen om te komen genieten van De Barkel, met een grote waardering voor de rijke geschiedenis van deze plek. De betrokkenheid bij het behoud van de natuurlijke schoonheid van De Barkel is tastbaar.

Hoe zijn we gestart

Pleisterplaats De Barkel is een initiatief van Wim en Gerdien om het uitgebreide historische verhaal op een laagdrempelige manier te vertellen aan bezoekers, zodat iedereen, van jong tot oud, kan leren over deze bijzondere plek. De geschiedenis van De Barkel omvat een rijke mix van archeologie, historie, cultuur en natuur.

Om het uitgebreide verhaal van De Barkel begrijpelijk en toegankelijk te maken, hebben we gezocht naar creatieve en educatieve manieren om informatie over te brengen.

Vanaf 2009 is de Pleisterplaats gestart en kort daarna begonnen als Rustpunt om bezoekers te verwelkomen. Met de aanleg van de historische tuin rondom het Rustpunt en exposities, weet De Barkel bezoekers te enthousiasmeren en te inspireren met levendige uitleg en passie voor het onderwerp.

Historie

De Barkel heeft een rijke bewoningsgeschiedenis van ruim 5000 jaar. Deze omvat een rijke mix van archeologie, historie, cultuur en natuur die teruggaat tot de Steentijd en IJzertijd met meerdere grafheuvels.

In de 15e eeuw groeide het landgoed uit tot een welvarende kloosterboerderij. Het landgoed heeft vele historische gebeurtenissen meegemaakt, waaronder herontwikkelingen en economische veranderingen.

Tegenwoordig ademt De Barkel nog steeds de charme en grandeur van vervlogen tijden, met zijn tuinen en monumentale bomen die getuigen van een rijk verleden. Het is een plek waar geschiedenis en natuur samenkomen.

Op de Pleisterplaats worden regelmatig rondleidingen gegeven, waarbij wordt verteld over de verschillende periodes en aspecten van De Barkel. Deze rondleidingen zijn gericht op alle leeftijden, zodat iedereen kan genieten van de prachtige natuur en de rijke historie die deze plek heeft gekend.

Stichting Cultureel Erfgoed
De Barkel

Stichting Cultureel Erfgoed De Barkel is een organisatie met een duidelijke missie:

Het behoud van de (cultuur)historie en de natuurbeleving van De Barkel.

Met zorg en toewijding streven we ernaar om de rijke geschiedenis te bewaren voor toekomstige generaties. Door middel van restauratieprojecten, educatieve initiatieven en het organiseren van evenementen en exposities, wil de Stichting ervoor zorgen dat de waarde en betekenis van het cultureel erfgoed op De Barkel behouden blijft.

De inzet van de Stichting ligt niet alleen bij de materiële overblijfselen, maar ook bij de verhalen en herinneringen die met deze plek verbonden zijn. Zo streven we ernaar om een levendige en tastbare link te behouden met het verleden, zodat het cultureel erfgoed op De Barkel gekoesterd kan worden en met trots doorgegeven kan worden aan volgende generaties.

Landgoed De Barkel

De Barkel heeft als landgoed een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw, toen het al dienst deed als kloosterboerderij. Maar ook vandaag de dag is De Barkel een landgoed.

De Barkel is officieel erkend als een NSW-Landgoed, en heeft eveneens een PEFC-keurmerk.

NSW landgoederen vallen onder de Natuurschoonwet 1928. Deze wet is in het leven geroepen om het behoud van de natuur en cultureel erfgoed te waarborgen voor de lange termijn.

PEFC is een internationale organisatie die zich inzet voor duurzaam bosbeheer, en het keurmerk houdt in dat De Barkel voldoet aan de standaard voor duurzaam bosbeheer en andere eisen van het PEFC Certificering Systeem Nederland.

Tezamen met NSW en PEFC zal De Barkel een belangrijke historische en ecologische waarde behouden en het duurzaam bosbeheer continue verbeteren.